Żyjmy zdrowo


ROK SZKOLNY 2015/2016

ŻYJMY ZDROWO OWOCOWO!

W ramach projektu „Żyjmy zdrowo” dzieci z klasy Ie  przygotowały według własnego pomysłu owocowe sałatki, które później zjadły ze smakiem. Przepisów i sposobów wykonania było mnóstwo, lecz każde z wykonanych dań było bardzo smaczne i kolorowe, o czym świadczą miny małych kucharzy!

Wychowawca Natalia Kluj




ROK SZKOLNY 2014/2015


TRZYMAJ FORMĘ

Patronami honorowymi programu są: Minister Edukacji Narodowej, Minister Zdrowia, Minister Sportu i Turystyki oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Instytut Żywności i Żywienia, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz Federacja Konsumentów. Celem programu "Trzymaj formę!" jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki. 

  Więcej informacji...      

                     


MOJE DZIECKO IDZIE DO SZKOŁY
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Program ?Moje dziecko idzie do szkoły?, zainicjowany w 2002 roku przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Poznaniu cieszy się dużą popularnością wśród rodziców oraz nauczycieli.

 Celem Programu jest podniesienie poziomu wiedzy rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym na temat wybranych elementów zdrowego stylu życia, ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków prozdrowotnych u dzieci oraz przekonanie o słuszności podejmowanych działań profilaktycznych zarówno w domu, jak i w środowisku przedszkolnym i szkolnym.

Zadania do realizacji w ramach programu ?Moje dziecko idzie do szkoły?:

1. ?Zdrowa żywność?

2.?Zdrowy tryb życia, sport to zdrowie, zapobieganie otyłości?

3. ?Zdrowe zęby ? wizyta u stomatologa?

4. ?Bawimy się w szkołę ? zwrócenie uwagi na właściwą pozycję siedzącą, prawidłową postawę ciała, noszenie tornistra?.

5. ?Bezpieczna droga do szkoły?


Materiały dla dzieci, rodziców i nauczycieli



DZIEŃ MARCHEWKI

28 października w klasach 0 ,,d? oraz 0 ,, c?? w ramach akcji promującej zdrowie odbył się ,,DZIEŃ MARCHEWKI?. Tego dnia dzieci przyszły do szkoły przebrane za marchewki, wzięły udział w zajęciach edukacyjnych poświęconych zdrowym właściwościom warzyw i owoców.  Nie zabrakło również marchewkowych zabaw oraz konkursów, które pokazały, jak wiele nasze dzieci wiedzą o wartościach odżywczych, jakie ma marchewka oraz inne warzywa i owoce.  Na koniec wybraliśmy wspólnym głosowaniem ,,marchewkowych zwycięzców? oraz wykonaliśmy marchewkowy portret. Uroczystość została zakończona wspólną degustacją świeżego soku z marchewki i jabłka, który dzieci samodzielnie wykonały. Ten dzień był bardzo zdrowy i witaminowy!

                               






WIZYTA U STOMATOLOGA
 7 czerwca 2013 roku klasa I d udała się do na wizytę do stomatologa. Uczniowie mieli możliwość zobaczenia jak wygląda nowoczesny gabinet, w którym zapewnione jest kompleksowe leczenie dla dzieci i dorosłych. Pani stomatolog w bardzo przyjazny i ciekawy sposób zaprezentowała uczniom sprzęt i akcesoria dentystyczne. Dzieci dowiedziały się w jaki sposób należy dbać o zęby, jak należy je prawidłowo myć oraz jak się odżywiać, aby były one zdrowe! Uczniowie mieli okazję obejrzeć swoje ząbki na monitorze i dowiedzieć jakie mają ubytki. Po wizycie, dzieci dowiedziały się, że korzystanie z usług dentysty może odbywać się w sposób bezstresowy i przyjazny dla pacjenta.

                                                                                                         



Spotkanie z kucharzem

19 listopada 2012 roku dzieci z klasy Id gościły na swoich zajęciach profesjonalnego kucharza. Podczas spotkania dzieci rozmawiały z panią kucharką o warzywach, dowiedziały się dlaczego powinniśmy je jeść oraz co można z nich zrobić. Dodatkową atrakcją wizyty było wspólne przygotowanie sałatki jarzynowej.

 


Dzień zdrowego śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Powinniśmy pamiętać, że to właśnie ono dostarcza nam energii na cały dzień. Dnia 8 listopada 2012 w klasie Id zorganizowano Dzień Zdrowego Śniadania w ramach programu ?Śniadanie daje moc?. Najpierw uczniowie przygotowali przyniesione z domu produkty, następnie samodzielnie przygotowali zdrowe kanapki z warzywami i nie tylko, a na koniec odbyła się degustacja. Dzieci z apetytem spożywały kolorowe kanapki, a w klasie unosiły się wspaniałe zapachy.

 


Uczniowie klas I-III PSP Nr 4 im. K. Makuszyńskiego w Strzegomiu przystąpili do ogólnopolskiego programu edukacyjnego ?5 porcji warzyw, owoców lub soku?, którego celem jest zwiększenie  świadomości wśród uczniów na temat zdrowej diety oraz zachęcenie do wdrożenia jej w życie.

 Klasa Ia z ogromnym zapałem przystąpiła do realizacji tematów związanych z programem. Zdobyte wiadomości postanowili wykorzystać w praktyce i przygotowali ?wesołe kanapki?, które wyglądały pięknie i apetycznie, a smakowały wyśmienicie. Pierwszaki już mają w planach przygotowanie soków z warzyw i owoców. Będzie kolorowo i zdrowo!

 Dodajmy, że od września w tej klasie trwa akcja promująca zdrowe nawyki żywieniowe pod nazwą ?piątek dniem marchewki?. Co tydzień dzieci przynoszą do śniadania obraną marchewkę, którą ze smakiem zjadają.

Realizacja takich programów edukacyjnych zdaniem nauczycieli i rodziców, to promocja zdrowia ? a co najważniejsze zdrowia naszych pociech!

Od roku 2010 szkoła także uczestniczy w europejskim programie ?Owoce w szkole? i od 2006 w programie "Szklanka mleka?.

Owoce w szkole

Program ten skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym jego celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego przez okres 10 tygodni w semestrze.Dzieci spożywają w szkole owoce, warzywa lub soki przygotowane do bezpośredniego spożycia.